Kategooriad
Faktikontroll

FAKTIKONTROLL | Magus lobi – tumeda šokolaadi kibedam pool

  • Magusatootjate rammus rahakott lubab tellida hulganisti teadusuuringuid tõestamaks tumeda šokolaaadi kasulikkust. 
  • Teadlased nendivad, et meedias saavad enim kajastust just need uuringud, mille tulemus on meeldiv ja positiivne.
  • Tavašokolaadis ei ole kasulikke aineid piisavalt, kahjulikud ühendid kaaluvad need üles.

Inimesed üldiselt teavad, et tavaline piimašokolaad ei ole tervisetoode. Kas tumeda šokolaadiga võib aga süümepiinadeta maiustada? Meedias ilmub järjest uudiseid, mis püüavad seda magusat müüti kinnitada.

  • Elu24 14. veebruaril: “TEADUSLIKULT TÕESTATUD ⟩ Just nendel põhjustel on tumeda šokolaadi söömine tervisele kasulik.”
  • Delfi Alkeemia mullu juulis: “Täna on rahvusvaheline šokolaadipäev! Tume šokolaad on tõeline supertoit, mis suudab asendada ka toidulisandeid.”

Nendes imeliselt kõlavate pealkirjadega artiklites on möödaminnes mainitud, et jutt käib mõõdukast tarbimisest. Segaseks jääb, milline kogus oleks “mõõdukas”. Kalevi kommivabrik kirjutab : “Eesti toidusoovitustes (2006) on antud magusa päevaseks piirkoguseks 2-4 portsjonit, kusjuures 1 portsjon on 10 g šokolaadi või 2 tl suhkrut, mett või moosi. Selleks, et tume šokolaad organismile toetavalt ja tervislikult mõjuks, võiks seega tumedat šokolaadi päevas süüa keskeltläbi 3 tükikest.”

Delfi Alkeemia portaal kirjutas tumedast šokolaadist ka kolm aastat varem. Seal pakutud retsepti koostis on veelgi julgem: “Seda šokolaadi saad teha iga päev ning selle retsepti puhul pole karta, et üle sööd või see sulle halba teeb. Kõik on viimase peale timmitud tervislik, aga samas ka hiiglama maitsev!” Nii kirjeldatakse retsepti, mis sisaldab pool tassi agaavisiirupit või mett. Pooles tassis agaavisiirupis on suhkrut 118 grammi, samas koguses mees on seda 140 grammi.

Tervise Arengu Instituut soovitab, et lisatud suhkruid ei tohiks saada rohkem, kui 50 grammi päevas. Nad märgivad, et jutt käib kõigist suhkrutest, ka nendest, mida lisatakse toitudele veel enne nende müüki panemist.

Kasulikke aineid napilt

Šokolaadi kasulikkust reklaamides räägitakse tihti flavonoididest. Nendel ainetel on positiivne mõju veresoonkonnale ja ajutegevusele. Lisaks Kalevile kirjutab flavonoidide kasudest ka Toiduliit. Sarnaselt kommivabrikule toovad nad siiski riigi ametlikud soovitused välja – 20 kuni 40 grammi šokolaadi. Päeva magusalimiit saaks selle 40 grammiga ka täis, kohvi või tee sisse suhkru lisamisest tuleks sel juhul suu puhtaks pühkida.

Kuid mõelgem end korraks unistuste maailma, kus suhkrut võib tarbida piiramatult. Kas šokolaadi muud kasud on tõesti nii imelised?

Tumeda šokolaadi ja flavonoidide vahele ei saa panna võrdusmärki. Tumedas šokolaadis on kakaoubade sisaldus tõepoolest kõrgem kui näiteks suhkru – ja rasvarohkes piimašokolaadis, ent see ei tähenda, et kohe tasub tahvli järele haarata ja kerge südamega krõbistama hakata.

Washington Postiga kõnelenud New Yorgi ülikooli teadlane nentis, et reeglina ei oska me hinnata, kui palju tumedat šokolaadi tarbima peaks, et piisaval hulgal kasulike flavonoide organismi jõuaks.

Guardian on kirjutanud uuringust, mis käsitles flavonoidide kasulikkust vererõhuga hädas inimestele. Katsealused manustasid päevas keskmiselt 670 milligrammi flavonoide – et see hulk šokolaadist kätte saada, tuleks aga süüa vähemalt kaksteist 100-grammist tumeda šokolaadi tahvlit päevas. Artiklis nendivad teadlased, et meedias saavad enim kajastust just need teadusuuringud, mille tulemus on meeldiv ja positiivne.

Kommivabrikute lobi

USA terviseportaal Healthline võttis tumeda šokolaadi müüdi luubi alla ja leidis suure osa kakaoubade teadusuuringute tagant paistab magusatootjate hiiglaslik rahakott. Näiteks on tuntud Marsi-batoonikeste tootjad rajanud “kakaoflavanooli teaduskeskuse“. Nende toel on valminud 140 kakaoflavonoidide teemalist teadusuuringut.

Guardian märgib samuti, et šokolaadi kasude tõestamisel esitletakse tihti ka metaanalüüse – kokkuvõtteid paljudest saadaolevatest uuringutest. Seal on hulgaliselt uuringuid, mille käigus pole šokolaadi kasulikkus tõestust leidnud. Kui aga magusatootja tellib ja levitab sadu uuringuid, mis kasu tõestavad, saab tulemuseks isuäratavad keskmised näitajad.

Euroopa Toiduohutusamet on seoses šokolaadiga kinnitanud ametlikult üht – vereringe normaalsele talitlusele aitavad kaasa vaid mõned kõrgendatud flavonoidide sisaldusega tumedad šokolaadid, milles on kasulikke aineid tavalise tumeda šokolaadiga võrreldes kordades enam.

Pigem vale
Väide on vale mööndusega.

Herman Kelomees
faktikontrollija

Elisabeth Niido

faktikontrollija

Klikisäästja lugude ilmumisest teadasaamiseks jälgi meie Facebooki-lehte.